28 Temmuz 2012 Cumartesi

Eze

Nice'den Eze'e gitmek aslında o kadar da zor değil. Nice otobüs istasyonundan 82 yada 112 numaralı otobüse biniyorsunuz. Her saat başı Eze'e otobüs var. Ama saatlere çok da uyulmuyor. Biz gittiğimizde otobüs geç kaldı ve biraz beklemek zorunda kaldık. Yolculuk yaklaşık 25 dakika sürüyor.
Eze kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bir tepenin üzerine kurulmuş ve manzaraya hakim. Eze'in dar sokaklarinda kaybolmak isteyeceksiniz. Eze orta çagdan kalmis gibi duruyor. Kendinizi hemen ortamin etkisine kaptırıveriyorsunuz.
Daha önce de "To Catch a Thief" filminden bahsetmiştim. O filmden bir sahne de Eze'in karşısındaki yükseltide yer alan Balsan kalesinde geçiyor.
Eze'in en yüksek yerinde egzotik bahçe var. Bitkiler çok ilginç değil aslında. Bir sürü kaktus var. Ama egzotik bahçenin asıl olayı manzarası. Önünüzde muhteşem bir cote d'azur manzarası yer alıyor. Bahçenin içinde çok güzel heykeller var.
Eze'in içinde süper lüks bir otel var. E haliyle bu otelin önündeki arabalar da süper. O ortaçağ kasabasından kalma evlerin içinden ellerinde şampanya, bornozuyla insanlar çıkabiliyor. Biz karşılaştık mesela :-)









Eze ayrıca nietzsche'nin "zerdüşt böyle buyurdu" eserini yazdığı yer. burda nietzsche yolu bulunuyor. Yeşilliklerin arasından denize doğru inen bir yol. Bir rivayete göre, nietzsche buraya gelip düşünmeyi çok severmiş.

1 Temmuz 2012 Pazar

Antibes

Nice ve Antibes arası yaklaşık 30 km. Bu yolculuğu isterseniz otobüsle yada trenle yapabilirsiniz. Yolculuk, otobüsle yaklaşık 40, trenle 30 dakika sürüyor. Biz otobsle gidip, trenle donmeyi tercih ettik.
Ben size kesinlikle trenle gidip gelmeyi oneririm çunku otobus sehir merkezinde biraksa da çok dolanarak gidiyor. Trenle indiginiz yerden biraz merkeze yuruyorsunuz.
İlk ismi karşıdaki kent anlamına gelen Antipolis olan Antibes, Nice ile karşı karşıya olduğu için bu ismi almış. Kentin tarihi sokaklarında yürümek çok keyifli. Dilerseniz denize de girebileceğiniz bir plaj mevcut. Biz denize girmek yerine Picasso müzesini gezmeyi tercih ettik. Picasso 1946 yılında burayı çalışma atölyesi olarak kullanmış ve burada 145 eser tamamlamış.
Napolyon Bonapart 1974 yılında ailesi ile birlikte yanda fotoğrafı görülen eve taşınmış. Kendisi sahilin korunması ile görevlendirilmiş fakat Robespierre düştüğü zaman Antibes'deki yıldız şeklindeki Fort Carré'de tutsak edilmiş.